Namaste! Ja sam

Aleksandra Filipović,

certificirana instruktorica joge, profesorica engleskog jezika, mama jedne prekrasne sedmogodišnjakinje, ljubiteljica dobre hrane i lijepe fitnes odjeće (da, to dvoje može ići zajedno). Na svom sam jogijskom putovanju od studentskih dana, kad sam otkrila svijet Ashtanga Vinyase i nepovratno se zaljubila.

instruktorica-joge-rijeka

Satove joge vodim od 2015., a prvu obuku (TT200) završila sam u Gaia Yoga školi u Zagrebu. Moja edukacija, naravno, uvijek ide dalje i veselim se svakoj novoj spoznaji koju mi donese.

Neovisno o vašoj dobi, tjelesnom tipu ili razini kondicije, ovdje sam da vam pomognem, motiviram vas, inspiriram i podučim načinima da svrhovitije koristite svoje tijelo te podignete kvalitetu života kroz iskustvo joge.

Zašto vjerujem u jogu i zašto vam je od sveg srca preporučujem?

Zato što pomaže. Provjereno!

 

Imate kakvu boljeticu? Idite na jogu. Imate višak kilograma? Idite na jogu. Potišteni ste? Idite na jogu. Nervozni ste? Idite na jogu. Ljuti ste? Idite na jogu. Nefleksibilni ste, postariji, nemate vremena? Pogotovo tada idite na jogu. Fleksibilnost se razvija, starost je samo broj, a vrijeme ionako nije nešto što se ima, nego nešto što se stvara. Za prioritete, dakako. Zato budite sebi prioritet i pridružite mi se. Ne sutra, ne drugog tjedna, ne idućeg mjeseca. Počnite već danas. Bez izlika. Om Shanti!

trenerica-joge-rijeka

Što kažu vježbači?

Nakon nekoliko mjeseci, dani kada vježbam jogu s grupom prerasli su mi u centralne dane u tjednu. To su dani kad odlazim biti sama sa sobom i nema šanse da propustim makar i jedan sat. Aleksandra nekako od početka sata uspijeva pogoditi raspoloženje tako da vježbanje uvijek završimo u nekom blaženom stanju mira. Vrlo svjesna poveznice uma i tijela, nikad ne pretjeruje, pažljiva je, prati detalje, primjećuje napredak i uvijek je tu da nam pomogne. Njezin respekt za jogu i za sve koji dolaze na sat, kao i ugođaj koji stvori za vrijeme njegova trajanja, predivno je iskustvo. Svaki put, bez iznimke.

Još uvijek ne mogu napraviti puni pretklon potpuno ravnih leđa, a moj Pas prema dolje i dalje ima savijena koljena i pete mi rijetko kad dotaknu pod, ali to me ne zabrinjava… Duboko sam zahvalna za svaki mali pomak. Osjećam se dobro, mlado i smireno. Dugo se nisam tako osjećala. Ono što učimo na satovima trudim se primjenjivati kod kuće i na poslu te pomalo osvješćujem da se joga vježba stalno, kad god primijetim kako hodam, kako sjedim, kako dišem, kako sam se nagnula da nešto dohvatim… Bolovi u leđima su gotovo nestali, ruku opet dižem bez problema, tjeskoba se povukla… Ako me ponekad i preplavi, umirim se i napravim nekoliko svjesnih udisaja i izdisaja, suosjećam puno više s ljudima oko sebe… kao da svaki put nakon vježbanja postanem malo bolja osoba. Otkrivam brigu i ljubav prema sebi, poštujem svoje tijelo, pazim što unosim u njega… Joga mi pomalo postaje prioritet pred drugim obavezama i ljubav koja stalno raste, ključ dobrog raspoloženja i mira te izvor nevjerojatne sreće.

 

Daniela (41)

Joga u mom susjedstvu – izvrsno! Odmah sam dogovorila prvi dolazak i krenula. Neke sam osnove već imala otprije i znala sam da ću uživati obnavljajući svoja znanja, a i tijelo će mi biti zahvalno što sam se konačno sjetila posvetiti mu opet malo pažnje. Godinama patim od spondiloze vratne kralješnice i joga mi jako pomaže. No nažalost, na kraju obično prevlada moja lijenost. Ovog puta odlučila sam biti redovita, ali što li će me natjerati da ustrajem, mislila sam.

Alex mi se odmah svidjela; simpatična je, lagano nas vodi kroz vježbe, objašnjava položaje i tako neprimjetno nametne tempo da pomisliš – ovo je žestoko, ali kad završi sat, osjećaš se opušteno, odmorno i kao da si izbacila sve brige tog dana. Kompletan dojam začinile su djevojke i žene koje sam upoznala na jogi. Veselile smo se jedne drugima i uživale napredujući iz tjedna u tjedan, jedva čekajući idući sat. Tako su se moji satovi joge pretvorili u ugodan spoj vježbe i veselog druženja. Moram li reći da nikad nisam imala duži period kontinuiranog vježbanja?

 

Nevena (52)

Oduvijek me intrigirala ta  joga i godinama sam sama doma nešto pokušavala,  uz pomoć raznih priručnika, ali onda bih svake jeseni na kraju ipak  krenula na neku “dinamičniju” aktivnost. Kako moj život postaje sve ubrzaniji i osjećam se sve rastrganija od previše obaveza, prošle jeseni, da bih se malo uravnotežila,

usporila, smirila i osvjestila samu sebe barem par sati tjedno, krenula sam konačno vježbati jogu. I uživam. S Alex, koja je prava profi, maštovita i ful se trudi da nam svaki trening bude drugačiji, zanimljiv i nepredvidljiv, morate biti itekako prisutni duhom i tijelom. A rezultati su naravno tu: osjećam se snažnija, smirenija i u super sam kondiciji.

 

Nada (61)

Za jogu sam čula puno prije nego što sam se u njoj okušala. Nakon tri mjeseca vježbanja, sada mogu reći kako je to aktivnost koju možete raditi sami, kod kuće ili negdje drugdje, ali za početak, ono što vam može pružiti učitelj, teško se pronalazi u knjizi. I tako sam okrenula Aleksandrin broj. I dobro da jesam.

Joga je bila baš ono što mi je trebalo. Slučajno otkriće. Vježbanje bez skeniranja drugih i vježbanje kao skeniranje same sebe – tako bih definirala jedno od mojih najugodnijih iznenađenja vezanih za jogu. Kao netko tko ima iskustva u sportu i vježbanju, moram priznati da prvi put znam što radim dok vježbam ili što bih trebala raditi dok vježbam. Kako? Kada? Koliko? Zašto? Svjesno vježbanje – tako bih ja nazvala jogu. Razmišljam o svom tijelu na način na koji nisam nikad. Izvodim vježbu i osjećam što se u određenom dijelu tijela događa; razmišljam izvan okvira mišića – i to mi je fantastično, novo.

Lijepe pretpostavke koje sam imala o jogi bile su uglavnom ove: ojačat ću, bit ću razgibanija, fleksibilnija, možda nestane i koji kilogram,

neće me iscrpiti kao neki aerobni trening na koji ću ići nakon posla pa doći doma umornija i praznija (ne u dobrom smislu) nego što sam bila. Tu me joga opet ugodno i višestruko iznenadila. Osim što je potvrdila sve navedeno, poboljšala mi je ravnotežu, istaknula važnost koncentracije – što mi donosi dobrobiti i u privatnom životu i na poslu, a ne samo na satu joge, te mi je skrenula pozornost na energiju – kako dobru treba unositi, a negativnu otpustiti. Joga je, da ne duljim, puno kompleksnija nego što sam prvotno mislila, unosi ravnotežu u moj život i osjećam se vrlo dobro.

A Aleksandra? Ona je sve što jedna učiteljica mora biti. Pozitivna. Velikodušna. Inspirira. Svakako lice koje je doprinijelo slici koju danas imam o jogi. Na njenom satu nema mjesta ni površnosti ni pretencioznosti, svakom polazniku pristupa individualno, stručno, dobronamjerno i u skladu s njegovim mogućnostima. U glasu osjetite dobronamjernost, a ne kritiku. Kao potpunoj početnici, meni je takav pristup bio od izuzetne važnosti i Aleksandra je bez sumnje zaslužna što sam njena učenica dovoljno dugo da ovo pišem.

Petra (33)
yoga-rijeka